Virkelig brug for en demenspolitik i kommunen – en historie fra det virkelige liv

af Turid Nolsøe, kandidat for LokalListen.

LokalListen  påpegede gennem længere tid at der i vores kommune manglede en såkaldt demenskoordinator. En demenskoordinator koordinerer den kommunale indsats over for personer med demens og disses pårørende, ikke mindst i de tidlige stadier af sygdommen, men også på demensområdet i det hele taget. Det resulterede heldigvis i, at der fra marts i år, 2009 blev ansat en demenskoordinator – og HURRA FOR DET!

Det kan kun glæde mig, at man nu også i vores kommune har taget dette nødvendige skridt. Et skridt som en lang række andre kommuner allerede har taget.

Desværre kom min mor – og jeg – nok en postgang for tidligt  til at nyde godt af demens-koordinatorens indsats og vi har i det lange og svære forløb meget ofte været på ”Herrens Mark” og virkelig MUTTERS ALENE.
Min mor er nu endelig  kommet på det dejlige sted på Kongevejen v. Frydenholm Plejehjem, Æblehaven, og det er vi lykkelige over – også min mor.
Men forløbet har været langt og svært. 5 år er der gået siden de første uforståelige symptomer dukkede op. Selv om jeg selv, som fysioterapeut, har arbejdet meget med mennesker med sygdommen demens, var det svært at spore i starten, at det var dér min mors symptomer bar hen ad. Og når det er tæt på, er det sværere at turde indse det, for det gør selvfølgelig meget ondt – man håber og lukker øjnene – indtil det ikke er muligt mere.
Der har fra tidligt i forløbet været indblandet læge, psykiater, hjemmesygeplejerske, som bl.a. blev tilkaldt af Falck og naboer og mor kom engang i december 2006  til psykiatrisk skadestue på Gentofte Hospital – nogen havde kørt hende derhen, ingen ved hvem.
Hun havde skræmmende hallucinationer, som hun var helt overbevist om var virkelige. Hun ville ikke blive der (ikke helt uforståeligt! – det var ikke lige dér, hun havde forestillet sig at skulle holde jul) og blev kørt hjem igen til sig selv.

Jo, der var skam årsager nok til at alarmklokkerne skulle ringe og systemet gå i gang. Vi manglede virkelig, at vores kommune opsøgte og tog os i hånden  med vejledning, information og støtte samt med nogle velegnede trænings- sociale og kulturelle tilbud til en person, som pludselig var ændret fra at være en normalt fungerende borger til at have fået diagnosen ”ALZHEIMERS”. Dette kunne givetvis have skabt langt større ro og tryghed omkring forløbet og – tror jeg – forlænget den raskere periode.

LokalListen glæder vi os meget til at følge den demenspolitik, som sikkert er ved at blive udarbejdet. Vi vil gerne opfordre til, at der i demenspolitikken inkorporeres en helt tidlig, opsøgende indsats, en udstrakt hånd, et beredskab som træder i kraft på netop det tidspunkt, hvor vi VIRKELIG har brug for det.

LokalListen vil arbejde for og støtte at Rudersdal Kommune bliver en foregangskommune også på demensområdet. Vi synes det kunne være en fantastisk idé, om kommunen inviterede de berørte til en workshop om emnet således at alle brugernes egene erfaringer kan bidrage til at skabe en demenspolitik, som vi sammen kan og vil tage ansvar for.

Skriv et svar til indlægget.