Lokallisten vil fremme borgernes involvering i den daglige forvaltning af vores fælles anliggender.
Inddragelse af borgerne er en ret omfattende proces og det er ikke i alle kommuner, man gør det optimalt. I Rudersdals kommune får vi masser af informationer, og når der er store beslutninger, er der en høring. Der kan komme masser af svar. Men man har fornemmelse af, at svarene ikke bliver brugt til noget som helst. På dette tidspunkt er projektet nærmest vedtaget, og kun bittesmå ændringer kan accepteres. Der spares ikke på informationer. Der har været store møder, hvor et firma udefra fortæller os, hvad vi skal mene om et projekt. Vi får lov til at lege med legoklodser for at bygge en skole, et plejehjem og så må vi godt gå hjem og være tilfredse. Vi har fået en sandwich og en kop kaffe, så vi må ikke klage. Og det gør vi heller ikke.
Men den ægte borgerinddragelse er den, der hedder Empowerment på engelsk. Man bliver involveret lige fra starten. Der er ikke noget med, at det ikke må koste noget. Deltagerne har frie hænder og deltager i alle stadier. Det burde man gøre til hvert ny projekt, der har nogle konsekvenser for en borgergruppe. Man samler en gruppe interesserede borgere og lader dem mødes regelmæssigt for at følge et projekt. Måske ikke de borgere, der direkte har interesse i sagen, men nogle, der repræsenterer dem. Det forlænger muligvis processen, men hellere det, end at skulle behandle tusindvis af klager bagefter. Beslutningen om skolestrukturen i Rudersdal er et eksempel, på det, man ikke skal gøre, hvis man ønsker et upåklageligt resultat.
” Beslutningen om skolestrukturen i Rudersdal er et eksempel, på det, man ikke skal gøre, hvis man ønsker et upåklageligt resultat.” |
Der er trods alt været nogle forsøg på at gøre det på den rigtige måde som for eksempel med opførelsen af et bycenterudvalg, der kom som følge af protester fra borgerne i Birkerød, efter at Super Brugsen lukkede dengang. Møderne med repræsentanter af handelsbutikker, butiksejere og byens borgere sammen med kommunen førte til opførelse af et byforum, der har til formål at fremme liv og handel på hovedgaden i Birkerød. Det eneste problem, der har været var at kommunen ikke vil investere i at ansætte en citymanager, der kunne tage sig af det praktiske. Resultatet er trods alt, efter syv år at det er svært at finde en tom butik i Birkerød.
Lokale skolebørn har bidraget til projektet, da de har udsmykket de farverige stolper, der står i grænsen mellem skolegården og stien, i samarbejde med kunstneren Mette Wille
Et andet eksempel er den sti, der blev skabt mellem Birkerød idrætscenter og Teglport, som blev færdig i 2017. Her har borgerne også deltaget aktivt i design og valg af forskellige løsninger sammen med Rambøll arkitekter og kommunen. Her har problemet været, at man ikke vil investere i en anden løsning i starten af stien ved idrætscenteret. Der er stadig en trappe og en tunnel under Bistrupvej. Resultatet er at stien ikke bliver brugt. Gymnasieelever, der skal i bymidten foretrækker at løbe over den farlige Bistrupvej i stedet for at ”bære” deres cykler og gå ned i tunnelen. Det er synd at kommunen gang på gang gør tingene halvhjertet.
-Luc de Visme, kandidat